Ontspanning is weer op voorraad!

5 tekenen dat je een vitaminetekort hebt

25-04-2023

Wanneer je niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, dan zie je dat terug aan je lichaam. Je kunt last krijgen van een hele rits aan klachten. Deze beginnen vaak klein. Je lichaam geeft hiermee een seintje dat er mogelijk een tekort is aan bepaalde vitaminen en mineralen. In deze blog doen we 5 van de meest voorkomende tekenen van een vitaminetekort uit de doeken, en wat je er aan kunt doen.

1. Haaruitval
Haarverlies komt meer voor dan je denkt. In een onderzoek geeft 50% van de ondervraagden aan vóór hun vijftigste last te hebben gehad van haarverlies. Dit kan door een gebrek aan verschillende stoffen komen. De volgende vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor gezond haar:

Zink draagt bij aan een normale haargroei en houdt je haar sterk en glanzend
Biotine (vitamine B8) is goed voor de conditie van je haar
Koper draagt bij aan de normale pigmentatie van je haar
Vlees, vis, noten, zaden en volkoren granen zijn goede bronnen van ijzer (goed voor het celdelingsproces) en zink. Biotine vind je onder andere in eierdooiers, peulvruchten en zoete aardappels, en koper in lever, spirulina, shiitake en donkere chocolade (hmm!) Als je denkt dat je deze stoffen te weinig uit je voeding haalt, kun je kiezen om supplementen te slikken.

2. Bloedend tandvlees
Als je last hebt van bloedend tandvlees, dan kan het zijn dat je te hard poetst. Maar het kan ook zijn dat je niet genoeg vers fruit en groente binnenkrijgt en dat je een vitamine C-tekort hebt. Vitamine C is belangrijk voor sterke tanden. Ook draagt het bij aan een normale collageenvorming, wat zorgt voor de normale werking van het tandvlees. Het is niet voor niks dat we piraten altijd met een paar missende tanden tekenen! Je lichaam maakt zelf geen vitamine C aan, dus de enige manier om voldoende binnen te krijgen is via je voeding of supplementen. Probeer je groente-intake over verschillende maaltijden te verdelen (lekker, spinazie in je omelet!), dan zit je al snel aan je 250 gram per dag.

3. Slecht kunnen zien in het donker
Een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen kan invloed hebben op je ogen. Een tekort aan vitamine A wordt vaak in verband gebracht met nachtblindheid. Vitamine A helpt om scherp te blijven zien in het donker en is goed voor het gezichtsvermogen. Dat komt omdat je lichaam vitamine A nodig heeft om rhodopsine aan te maken, een pigment dat zich in het netvlies van de ogen bevindt en dat je helpt om te zien in het donker. Daarnaast helpen ook zink en vitamine B2 (riboflavine) om scherp te blijven zien en ondersteunen deze stoffen de conditie van je ogen. Als je vermoedt dat je niet genoeg vitamine A binnenkrijgt, probeer dan meer dingen te eten die hier rijk in zijn, zoals vis, eieren, donkere bladgroenten, zuivelproducten en gele of oranje groenten.

4. Onverklaarbare moeheid
Als je vaak moe bent, dan kan het zijn dat je een vitaminetekort hebt. Moe zijn is één van de meest voorkomende symptomen van een ijzertekort. De reden dat je zo moe bent kan dus komen omdat je niet genoeg ijzer hebt, en je lichaam daardoor niet genoeg hemoglobine kan aanmaken. Dit eiwit helpt om zuurstof door je lichaam te vervoeren. IJzer ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes en activeert de natuurlijke energie in je lichaam. Dit helpt bij vermoeidheid en een futloos gevoel. Een andere stof die vaak in verband wordt gebracht met moeheid is B12, met name voor vegetariërs. Deze B-vitamine helpt om energie vrij te maken uit voeding en draagt bij aan je fitheid. Als je vermoedt dat je een tekort hebt in één van deze stoffen, ga dan naar je huisarts voor een bloedonderzoek.

5. Dof haar
Is je haar zijn glans verloren? Misschien heb je een gebrek aan biotine. Deze essentiële B-vitamine, ook wel bekend als vitamine B8, helpt het lichaam om energie vrij te maken uit je voeding. Ook zorgt het voor het behoud van glanzend, sterk haar en draagt het bij aan normale haargroei. Onderzoek wijst uit dat het langdurig gebruik van antibiotica en sommige medicijnen bijvoorbeeld een risicofactor kan zijn. Biotine vindt je terug in verschillende voedingsmiddelen, waaronder leverworst, eieren, zalm, zonnebloempitten en amandelen. Zorg dus dat je ze vaak op het menu zet!

Een vitaminetekort kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Neem de “kleine” klachten van je lichaam dus serieus. Zie ze als behulpzame berichten van je lichaam dat je ergens uit balans bent, en werk (eventueel) samen met je huisarts of diëtist om weer lekker in je vel te komen zitten.

Naast goede voeding en voldoende beweging, kan het handig zijn om vitamines in te nemen als je denkt dat je niet genoeg van deze stoffen binnenkrijgt. Supplementen zijn geen vervanging voor een gezonde lifestyle, maar ze kunnen wel een goede aanvulling zijn. Niet alleen wanneer je een tekort hebt, maar ook om je lichaam elke dag de beste kans te geven om optimaal te werken. Gezondheid kan complex zijn, dus maak het jezelf gemakkelijk!

100% natuurlijke producten

Onze Bestsellers

Wat onze klanten zeggen

Propolis zalf (2)

"Ik smeer Propolis zalf soms op mijn voeten en tenen, want het helpt bij mij tegen mijn hamertenen en daarna voel ik minder pijn."
mevr. H. uit Sliedrecht

Magnesium Ultra capsules

"Ik neem magnesium in voor spierontspanning."
mevr. H. uit Sliedrecht

Glucosamine/MSM met Hyaluronzuur

"Ik ben inmiddels 82 en ik gebruik Glucosamine van Pure Life al 10 jaar. Na gebruik van dit supplement vermindert het gekraak in mijn knieën en het droeg mijns inziens indertijd positief bij na een operatie aan mijn voeten."
Mevr. H. uit Sliedrecht

Aloë Vera sap

"De ervaring van mijn dochter is dat Aloë Vera sap een positieve invloed heeft op haar spijsvertering."
anoniem

Aloë Derma Jelly

"De Aloë Derma Jelly gebruik ik al heel veel jaren en dit werkte vroeger bijvoorbeeld goed bij mijn kinderen bij bulten door het vallen, maar mijn ervaring is ook dat het goed werkt bij verstuikingen of verbranding."    
H.J.vd.B.

jeukplekjes & brandplekjes

"Ik heb zeer goede ervaringen met de Aloë Derma Jelly van Pure life! Als ik de gekoelde gel smeer op muggenplekjes, wespensteken of brandplekjes, kalmeert de plek en voel ik de jeuk of de pijn verdwijnen."
Wil van der Lee

Vitamine C 1500

"De Vitamine C van Pure Life is voor mij echt onmisbaar. Ik neem het standaard elke dag in en ik ervaar een verhoging van mijn algehele weerstand."  
anoniem

Aloë Derma Jelly (2)

"De Aloë Derma Jelly werkt bij mij fantastisch! Ik leg het altijd in de koelkast en gebruik het tegen eczeem, bij verbranding en bij jeuk. Ik merk dat het snel in trekt en dat het niet af geeft. Ik vind dat het niet stinkt en het voelt niet vettig aan."    
anoniem

Propolis

"Propolis is al tientallen jaren standaard bij ons in huis. Vroeger al legde mijn vader de tabletten klaar bij het ontbijt. Tegenwoordig gebruiken we de capsules en soms ook de vloeibare vorm op waterbasis. Voor zowel onze familie als onze dieren wordt propolis ingezet. Ik zou me geen raad weten zonder dit wonder van de natuur."
Yolanda Bes

Propolis Polyfenol Forte capsules

"Ik heb veel baat bij propolis. Ik gebruik het als ik last krijg van verkoudheid, en ook wel bij ontstekingen."      
H.J.v.d.B

Pure Life producten

"Ik verkoop zelf producten van Pure Life door aan anderen binnen ons dorp. De Magnesium ultra capsules springt er echt uit, deze wordt veel gevraagd."    
Lies Weststrate

Glucosamine

"Ik ben nu 89 jaar en heb al jaren plezier van het gebruik van Glucosamine/MSM met Hyaluronzuur." - Anne G.  

Bloedvaten

"Op een gegeven moment, bij de beoordeling van een borst-thermogram, werd zichtbaar dat mijn halsslagaders bijna helemaal waren dicht geslibd. Ik ben toen meteen met een kuur van het supplement Bloedvaten gestart. Na 3 maanden bleek, bij de herhalings-thermogram, dat mijn halsslagaders weer open waren. Voor mij doet dit supplement meer dan een multivitamine. Momenteel gebruik ik nog altijd de onderhoudsdosering."
G. Caneel

Propolis zalf

“Ik ben verbaasd over de krachtige werking van de propolis zalf. Na 2 dagen smeren had ik geen pijn meer van mijn wintertenen en een week later zagen mijn voeten er weer gezond uit!”
Chris van Bruchem