8 vragen over Glucosamine
Wat is Glucosamine?
Glucosamine is een suikermolecuul (met een aangehechte stikstofgroep) dat van nature voorkomt in bijna alle menselijke weefsels, maar sterk geconcentreerd is in bindweefsels (gewrichten) en kraakbeen.
Glucosamine is de belangrijkste bouwsteen van glycoproteïnen en glycosaminoglycanen. Glycoproteïnen zijn eiwitten met daaraan één of meer suikereenheden (oligosachariden) gekoppeld. Glycosaminoglycanen zijn lange ketens van disachariden. Beide bestanddelen zijn te vinden in collageenrijke weefsels, zoals kraakbeen, tussenwervelschijven, luchtpijp, botten, bindweefsel en vaatwanden. Ze spelen een cruciale rol bij het verschaffen van elasticiteit, kracht en flexibiliteit aan de weefsels.
Glucosaminesulfaat wordt gewonnen uit schaaldieren, glucosamine-HCl is van plantaardige herkomst (maïs).
Waar is Glucosamine goed voor?
Glucosamine is een bouwstof voor kraakbeen en gewrichten en wordt vaak gebruikt bij gewrichtsaandoeningen, zoals artrose (gewrichtsslijtage) en artritis (reuma) en andere gerelateerde bewegingsklachten.
Een gewricht wordt normaal gesproken gevormd door twee botten, waarvan de uiteinden zijn bekleed met kraakbeen. Dit kraakbeen heeft een glad oppervlak om wrijving te verminderen en zorgt voor soepele beweging tussen de botten tijdens het bewegen van de gewrichten. Het kraakbeen bevat geen bloedvaten of zenuwen en krijgt zijn voeding via diffusie van gewrichtsvloeistof (synoviale vloeistof) wat schokken absorbeert en weerstaat.
Glucosamine stimuleert het mechanisme (autofagie) wat ervoor zorgt dat beschadigingen in cellen worden opgeruimd en aftakeling van het weefsel wordt voorkomen, waardoor het celdood en ontstekingen tegengaat.
Voetballers en wielrenners, die een glucosamine-suppletie innamen van 3 gram per dag, vertoonden een verminderde collageenafbraak.1
Wanneer Glucosamine langer dan 3 maanden wordt ingenomen, lijkt het de pijn te kunnen verminderen bij kaakgewrichtsklachten.2
Voor wie werkt Glucosamine het beste?
Bij kinderen is het kraakbeen relatief dik, maar naarmate we ouder worden neemt de dikte af en kunnen we zelfs schade aan het kraakbeen ondervinden, wat leidt tot een verlies van de gladde werking van het gewricht. Dit kan resulteren in de ontwikkeling van artrose, de meest voorkomende vorm van gewrichtsaandoeningen.
Het voedingssupplement glucosamine heeft een vertragend effect op verschillende processen die leiden tot de afbraak van kraakbeen. Sporters en mensen met artrose-, artritis- of andere soortgelijke bewegingsklachten kunnen baat hebben bij het innemen van Glucosamine.
Welke dosering moet ik aanhouden bij het innemen van Glucosamine?
Een veelgebruikte dosis van 1500 mg glucosamine-HCl per dag lijkt een geschikte richtlijn te zijn voor de dagelijkse inname. Het is veilig om de dosis te verhogen tot bijvoorbeeld 2000 mg per dag, indien nodig. Verdere verhoging lijkt echter weinig zinvol, aangezien dit niet leidt tot een significante toename van de glucosamineplasma-spiegel.
Omdat glucosamine gevoelig is voor afbraak in het maagdarmkanaal, wordt het aanbevolen om de volledige dagelijkse dosis ‘s ochtends vóór de maaltijd in te nemen of samen met een licht ontbijt. Het lijkt gunstiger om de dosis glucosamine in één keer in te nemen in plaats van deze over de dag te verdelen.
Is Glucosamine veilig?
Hoewel er geen ernstige bijwerkingen zijn gemeld, kunnen de meest voorkomende nadelige effecten van glucosaminesuppletie van invloed zijn op het maagdarmkanaal, zoals diarree, buikpijn en misselijkheid.
Omdat glucosamine niet onder de Wet op Geneesmiddelenvoorziening valt, hoeft de fabrikant geen bijwerkingen te vermelden.
Er is één gerapporteerd geval waarbij glucosamine leek bij te dragen aan het anticoagulerende effect van warfarine, wat het risico op bloedingen en blauwe plekken vergrootte. Het is echter belangrijk op te merken dat dit een geïsoleerd geval was en dat de persoon in kwestie ook een combinatie van glucosamine en chondroïtine gebruikte, wat ook verantwoordelijk zou kunnen zijn geweest voor de interactie.
Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan om een risico te kunnen bepalen voor het gebruik van Glucosamine in combinatie met bloedverdunners.
In de geadviseerde dosering is het zeer veilig om Glucosamine in te nemen, ook voor diabetici.3
Wat is het verschil tussen Glucosamine en andere (pijnbestrijdende) medicatie?
Paracetamol, ook bekend als acetaminophen, wordt vaak voorgeschreven als eerste behandelingsoptie voor osteoartritis. Uit een onderzoek bleek dat 1500 mg glucosaminesulfaat eenmaal daags innemen gedurende 6 maanden ongeveer dezelfde effectiviteit had als 3000 mg paracetamol, waarbij beide behandelingen effectiever waren dan placebo.
Een andere meta-analyse vergeleek de effectiviteit van verschillende behandelingen, waaronder glucosamine, chondroïtine, hun combinatie, paracetamol en celecoxib (een niet-steroïdaal anti-inflammatoir geneesmiddel), in het verlichten van pijn, verbeteren van functie en verminderen van stijfheid bij osteoartritis. Alle behandelingen waren effectiever dan placebo bij het verlichten van pijn, waarbij celecoxib het meest effectief was, gevolgd door de combinatie van glucosamine en chondroïtine, en daarna chondroïtine alleen. Paracetamol vertoonde geen significant betere resultaten dan placebo wat betreft fysieke functie en stijfheid, terwijl zowel glucosamine als celecoxib aanzienlijk superieure effecten hadden. Over het algemeen was paracetamol het minst effectieve medicijn.4
In een dubbelblind onderzoek werd vastgesteld dat personen met KBD (Kashin-Beck-ziekte) die gedurende 6 weken tweemaal daags 750 mg glucosaminesulfaat innamen (een totaal van 1500 mg per dag), minder pijn ervaarden en een verbeterde fysieke functionaliteit vertoonden. KBD is een degeneratieve botziekte gekenmerkt door kraakbeenafbraak, vergelijkbaar met osteoartritis. Opmerkelijk is dat de effecten van glucosamine vergelijkbaar waren met die van de ontstekingsremmende medicijnen die werden gebruikt in de controlegroepen, zoals diclofenacnatrium (50 mg tweemaal daags) en naproxen (300 mg tweemaal daags).5
Wat is het voordeel van MSM toegevoegd in een Glucosamine-supplement?
MSM, ook bekend als MethylSulfonylMethaan, is een organische zwavelverbinding die van nature voorkomt in planten, dieren en mensen. MSM is een goede zwaveldonor; zwavel is een belangrijk structureel bestanddeel van bindweefsel zoals kraakbeen en huid en zorgt dat dit soepel en sterk blijft.
Verder werkt MSM als een anti-oxidant, ontstekingsremmend en zorgt het voor vaatverwijding, een betere doorbloeding van weefsels en heeft het een pijnstillend effect.
Vanwege zijn pijnstillende eigenschappen, heeft MSM steeds meer aan populariteit gewonnen en wordt het vaak ingezet bij aandoeningen van het bewegingsapparaat, zoals osteoartritis (artrose), (reumatoïde) artritis, spierkrampen, spierpijn, (sport)blessures, RSI (herhaalde belastingblessures), fibromyalgie, tendinitis, bursitis, carpaaltunnelsyndroom en lage rugpijn.6
In een klinische studie uit 2004 werd gekeken naar de effecten van Glucosamine in combinatie met MSM bij artrose-klachten. Een groep van 118 patiënten nam 12 weken lang dagelijks ofwel 500 mg Glucosamine, 500 mg MSM, een combinatie, ofwel een placebo, verdeeld over 3 doses.
MSM, glucosamine en hun combinatie verminderden significant pijn en zwelling in vergelijking met een placebo. Na 12 weken vertoonde de MSM-groep een gemiddelde afname van 52% in pijnscore; de gewrichtsstijfheid verminderde, de zwelling nam af en de deelnemers konden verder lopen. In de glucosaminegroep was er een gemiddelde afname van 63% in pijnscore. De beste resultaten werden gezien bij suppletie met zowel MSM als glucosamine; de gewrichtspijn daalde gemiddeld met 79%, en de onderzoekers merkten op dat de combinatietherapie sneller effect had.
Concluderend stellen de onderzoekers dat de combinatie van MSM en glucosamine effectiever is bij het behandelen van klachten van artrose dan het gebruik van alleen MSM of glucosamine.7
Wat is het voordeel van hyaluronzuur toegevoegd in een Glucosamine-supplement?
In de gewrichten van ons bewegingsapparaat bevindt zich tussen de botten een kleine ruimte (de synoviale ruimte) die gewrichten toestaat vrij te bewegen. Deze ruimte is gevuld met synoviale vloeistof, een vrij dikke vloeistof waar hyaluronzuur en lubricine deel van uitmaken. De synoviale vloeistof heeft twee belangrijke functies: het is een smeermiddel voor het gewricht en het is een transportmiddel voor de voeding van het kraakbeen.
Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die zorgt voor hydratatie en bevordert de aanmaak van collageen. Collageen is een eiwit dat belangrijk is voor de structuur, stevigheid en elasticiteit van de bindweefsels in pezen, botten en gewrichten.8
Voetnoten
- https://examine.com/supplements/glucosamine/ ↩︎
- https://examine.com/supplements/glucosamine/ ↩︎
- Simon RR et al. A comprehensive review of oral glucosamine use and effects on glucose metabolism in normal and diabetic individuals. Diabetes Metab Res Rev. 2011;27(1):14-27. ↩︎
- https://examine.com/supplements/glucosamine/ ↩︎
- https://examine.com/supplements/glucosamine/ ↩︎
- Copyright (C) Orthokennis https://www.orthokennis.nl/artikelen/msm-goede-pijnstiller ↩︎
- Usha PR, Naidu MU. Randomised, doubleblind, parallel, placebo-controlled study of oral glucosamine, methylsulfonylmethane and their combination in osteoarthritis. Clinical Drug Investigation. 2004;24(6): 353-63. ↩︎
- https://www.orthokennis.nl/artikelen/de-(her)ontdekking-van-glucosamine ↩︎