5 tekenen dat je een vitaminetekort hebt
Wanneer je niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt, dan zie je dat terug aan je lichaam. Je kunt last krijgen van een hele rits aan klachten. Deze beginnen vaak klein. Je lichaam geeft hiermee een seintje dat er mogelijk een tekort is aan bepaalde vitaminen en mineralen. In deze blog doen we 5 van de meest voorkomende tekenen van een vitaminetekort uit de doeken en wat je er aan kunt doen.
1. Haaruitval
Haarverlies komt meer voor dan je denkt. In een onderzoek geeft 50% van de ondervraagden aan vóór hun vijftigste last te hebben gehad van haarverlies. Dit kan door een gebrek aan verschillende stoffen komen. De volgende vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor gezond haar:
Zink draagt bij aan een normale haargroei en houdt je haar sterk en glanzend.
Biotine (vitamine B8) is goed voor de conditie van je haar.
Koper draagt bij aan de normale pigmentatie van je haar.
Vlees, vis, noten, zaden en volkoren granen zijn goede bronnen van ijzer (goed voor het celdelingsproces) en zink. Biotine vind je onder andere in eierdooiers, peulvruchten en zoete aardappels en koper vind je in lever, spirulina, shiitake en donkere chocolade (mmm!) Als je denkt dat je deze stoffen te weinig uit je voeding haalt, kun je ervoor kiezen om supplementen te slikken.
2. Bloedend tandvlees
Als je last hebt van bloedend tandvlees, dan kan het zijn dat je te hard poetst. Maar het kan ook zijn dat je niet genoeg vers fruit en groente binnenkrijgt en dat je een vitamine C-tekort hebt. Vitamine C is belangrijk voor sterke tanden. Ook draagt het bij aan een normale collageenvorming, wat zorgt voor de normale werking van het tandvlees. Het is niet voor niets dat we piraten altijd met een paar missende tanden tekenen! Je lichaam maakt zelf geen vitamine C aan, dus de enige manier om voldoende binnen te krijgen is via je voeding of supplementen. Probeer je groente-inname over verschillende maaltijden te verdelen (lekker, spinazie in je omelet!), dan zit je al snel aan je 250 gram per dag.
3. Slecht kunnen zien in het donker
Een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen kan invloed hebben op je ogen. Een tekort aan vitamine A wordt vaak in verband gebracht met nachtblindheid. Vitamine A helpt om scherp te blijven zien in het donker en is goed voor het gezichtsvermogen. Dat komt omdat je lichaam vitamine A nodig heeft om rhodopsine aan te maken, een pigment dat zich in het netvlies van de ogen bevindt en dat je helpt om te zien in het donker. Daarnaast helpen ook zink en vitamine B2 (riboflavine) om scherp te blijven zien en ondersteunen deze stoffen de conditie van je ogen. Als je vermoedt dat je niet genoeg vitamine A binnen krijgt, probeer dan meer voedsel te eten zoals vis, eieren, donkere bladgroenten, zuivelproducten en gele of oranje groenten.
4. Onverklaarbare moeheid
Als je vaak moe bent, dan kan het zijn dat je een vitaminetekort hebt. Moe zijn is één van de meest voorkomende symptomen van een ijzertekort. De reden dat je zo moe bent kan dus komen omdat je niet genoeg ijzer hebt en je lichaam daardoor niet genoeg hemoglobine kan aanmaken. Dit eiwit helpt om zuurstof door je lichaam te vervoeren. IJzer ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes en activeert de natuurlijke energie in je lichaam. Dit helpt bij vermoeidheid en een futloos gevoel. Een andere stof die vaak in verband wordt gebracht met moeheid is B12, met name voor vegetariërs. Deze B-vitamine helpt om energie vrij te maken uit voeding en draagt bij aan je fitheid. Als je vermoedt dat je een tekort hebt aan één van deze stoffen, ga dan naar je huisarts voor een bloedonderzoek.
5. Dof haar
Is je haar zijn glans verloren? Misschien heb je een gebrek aan biotine. Deze essentiële B-vitamine, ook wel bekend als vitamine B8, helpt het lichaam om energie vrij te maken uit je voeding. Ook zorgt het voor het behoud van glanzend, sterk haar en draagt het bij aan normale haargroei. Onderzoek wijst uit dat het langdurig gebruik van antibiotica en sommige medicijnen bijvoorbeeld een risicofactor kan zijn. Biotine vind je terug in verschillende voedingsmiddelen, zoals leverworst, eieren, zalm, zonnebloempitten en amandelen. Zorg dus dat je deze vaak op het menu zet!
Een vitaminetekort kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Neem de “kleine” klachten van je lichaam dus serieus. Zie ze als behulpzame signalen van je lichaam dat je ergens uit balans bent en werk eraan (eventueel samen met je huisarts of diëtist) om weer lekker in je vel te komen zitten.
Naast goede voeding en voldoende beweging kan het handig zijn om vitamines in te nemen als je denkt dat je niet genoeg van deze stoffen binnenkrijgt. Supplementen zijn geen vervanging voor een gezonde lifestyle, maar ze kunnen wel een goede aanvulling zijn. Niet alleen wanneer je een tekort hebt, maar ook om je lichaam elke dag de beste kans te geven om optimaal te werken. Gezondheid kan complex zijn, dus maak het jezelf gemakkelijk!