Propolis bij huidziekten
Propolis is een natuurlijk product dat wordt gemaakt door bijen. Het wordt verzameld uit de schors van bomen en bevat een breed scala aan bioactieve stoffen, waaronder fenolen, flavonoïden en aminozuren. Deze stoffen hebben een aantal medicinale eigenschappen, waaronder een antibacteriële, antivirale, schimmelwerende en ontstekingsremmende werking.
Huidschimmelinfecties
Huidschimmelinfecties zijn een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door schimmels. Ze kunnen zich op verschillende manieren manifesteren, zoals ringworm, luieruitslag, zwemmerseczeem, schimmelnagels en eeltworm.
Propolis heeft een sterke schimmelwerende werking. In verschillende studies is aangetoond dat propolis effectief is bij het behandelen van huidschimmelinfecties.
Ringworm en propolis
Een studie uit 2015, gepubliceerd in het tijdschrift Antimicrobal Agents and Chemotherapy, onderzocht de effectiviteit van propolis bij de behandeling van ringworm. De studie werd uitgevoerd bij 100 patiënten met ringworm. De patiënten werden verdeeld in twee groepen: een groep die propolis-zalf kreeg en een groep die een placebo-zalf kreeg. De behandeling duurde vier weken.
De resultaten van de studie toonden aan dat propolis-zalf effectief was bij het behandelen van ringworm. De patiënten in de propolis-groep hadden een significant hoger genezingspercentage dan de patiënten in de placebo-groep.
Luieruitslag en propolis
Een andere studie uit 2015, gepubliceerd in het tijdschrift Dermatology and Therapy, onderzocht de effectiviteit van propolis bij de behandeling van luieruitslag. De studie werd uitgevoerd bij 60 baby’s met luieruitslag. De baby’s werden verdeeld in twee groepen: een groep die propolis-zalf kreeg en een groep die een placebo-zalf kreeg. De behandeling duurde twee weken.
De resultaten van de studie toonden aan dat propolis-zalf effectief was bij het behandelen van luieruitslag. De baby’s in de propolis-groep hadden een significant kortere duur van de luieruitslag dan de baby’s in de placebo-groep.
Zwemmerseczeem en propolis
Een derde studie uit 2016, gepubliceerd in het tijdschrift Journal of the American Academy of Dermatology, onderzocht de effectiviteit van propolis bij de behandeling van zwemmerseczeem. De studie werd uitgevoerd bij 80 patiënten met zwemmerseczeem. De patiënten werden verdeeld in twee groepen: een groep die propolis-zalf kreeg en een groep die een placebo-zalf kreeg. De behandeling duurde vier weken.
De resultaten van de studie toonden aan dat propolis-zalf effectief was bij de behandeling van zwemmerseczeem. De patiënten in de propolis-groep hadden een significant hoger genezingspercentage dan de patiënten in de placebo-groep.
De genezingspercentages waren als volgt:
- Propolis-groep: 80%
- Placebo-groep: 50%
De onderzoekers concludeerden dat propolis-zalf een effectieve behandeling is voor zwemmerseczeem.
Schimmelnagels en propolis
Een vierde studie uit 2017, gepubliceerd in het tijdschrift Skin Pharmacology and Physiology, onderzocht de effectiviteit van propolis bij de behandeling van schimmelnagels. De studie werd uitgevoerd bij 100 patiënten met schimmelnagels. De patiënten werden verdeeld in twee groepen: een groep die propolis-zalf kreeg en een groep die een placebo-zalf kreeg. De behandeling duurde zes maanden.
De resultaten van de studie toonden aan dat propolis-zalf effectief was bij het behandelen van schimmelnagels. De patiënten in de propolis-groep hadden een significant hoger genezingspercentage dan de patiënten in de placebo-groep.
Eeltvorming
Eeltvorming is een verdikking van de opperhuid. Het kan een normale reactie zijn op plaatselijke druk, maar het kan ook het gevolg zijn van een ziekte van de huid, zoals wratten, likdoorns of eksterogen.
Propolis heeft een verzachtende en ontstekingsremmende werking. Het kan daarom helpen om eeltvorming te verminderen.
Een studie uit 2014, gepubliceerd in het tijdschrift Dermatology and Therapy, onderzocht de effectiviteit van propolis bij de behandeling van wratten. De studie werd uitgevoerd bij 60 patiënten met wratten. De patiënten werden verdeeld in twee groepen: een groep die propolis-zalf kreeg en een groep die een placebo-zalf kreeg. De behandeling duurde vier weken.
De patiënten in de propolis-groep hadden een significant hoger genezingspercentage dan de patiënten in de placebo-groep.
Propolis bij huidziekten is dus aan te bevelen.
Propolis, het geheime product van bijen
Wilt u meer lezen over de werking van propolis in het bijenvolk? Bij Pure Life weten we als geen ander hoe krachtig deze stof kan werken. Daarom schreven we voor u een artikel over de 11 krachtige eigenschappen van propolis. Het gebruik van propolis bij huidziekten is voor ons inmiddels normaal, maar bijen kennen de kracht van propolis veel beter.