Wat te doen bij hooikoorts?
Is er een middel tegen hooikoorts? Uw huisarts kan diverse middelen voorschrijven. Van lichte anti-allergiemedicijnen om in te nemen, waarin antihistaminica is verwerkt (histamine is een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt)1 tot bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, in een neusspray bij matige, tot ernstige klachten. Maar is er een natuurlijk alternatief? Hoe zit het met bijenpollen en hooikoorts?
Gesnif en gesnotter
Aan het einde gekomen van de wintermaanden en het daarbij vaak voorkomende gesnif en gesnotter zal een ieder die wat gevoelig is voor rondvliegende stofjes waarschijnlijk niet ontkomen aan een volgende periode van gesnif en gesnotter, want de natuur maakt zich klaar om zich te vermenigvuldigen. De wind zorgt er voor dat stuifmeel van bomen, grassen en kruiden zich door de lucht kan verplaatsen, zodat op een ander plekje weer nieuw leven kan ontstaan. Een prachtig gebeuren, maar voor wie daar middenin loopt en last heeft van hooikoorts kan het heel wat minder aangenaam zijn. Op warme, winderige dagen zal het doorgaans nog vervelender zijn.
Hooi en koorts
Ongeveer 20% van de Nederlanders ervaart gedurende enkele jaren milde tot ernstige symptomen van hooikoorts. Hoewel hooikoorts al sinds circa 1900 erkend is, heeft de aandoening niets te maken met hooi of koorts. “Hooi” verwijst naar het seizoen waarin de symptomen optreden, namelijk het hooiseizoen, dat zich kan uitstrekken van januari tot en met september. Op Wikipedia kun je een pollenkalender vinden van de bloeiperiode van verschillende gewassen. Want de reactie kan zelfs afhankelijk zijn van het type stuifmeel.
Ontwikkeling hooikoorts
Hooikoorts is een allergische reactie die zich meestal langzaam ontwikkelt, zoals de meeste allergieën. Symptomen laten zich vaak zien tussen het 8e en 25e levensjaar en keren jaarlijks terug na de eerste manifestatie. Naarmate mensen ouder worden, verminderen de klachten meestal, waarbij ze vaak significant afnemen na het 40e jaar en kunnen verdwijnen na het 55e jaar. Het is zeldzaam dat hooikoorts zich ontwikkelt bij mensen ouder dan 40 jaar.
Prachtig bijenproduct bij hooikoorts?
Niet alleen de wind, maar ook de bijtjes zorgen voor de verspreiding van stuifmeel. Wanneer ze in een bloemetje aan het rondsnuffelen zijn, blijft het stuifmeel plakken aan hun vacht en aan hun pootjes, zodat ze dat meenemen naar de korf. Een bij kan haar eigen gewicht aan stuifmeelkorrels met zich meedragen! Ze vermengen het stuifmeel met allerlei fijne stoffen, nectar en speeksel waardoor er bolletjes ontstaan. Deze bijenpollen dienen als voedsel voor de bijenlarven en de koningin en zitten boordevol vitaminen, mineralen en aminozuren! Het is een krachtvoer waar de bijen hun energie uithalen en weerstand mee opbouwen.
Bijenstuifmeel en immuniteit
Deskundigen hebben ontdekt 2dat met behulp van bijenstuifmeel een immuniteit opgebouwd kan worden tegen allergieën, zoals astma en hooikoorts. Er is een verschil tussen het stuifmeel dat ingeademd wordt en het stuifmeelproduct dat van bijen afkomstig is. Het stuifmeel dat van bijen af komt (entomofiel stuifmeel) werkt als een barrière of schild tegen het stuifmeel dat door de wind wordt verspreid (anemofiel stuifmeel). Het bijenstuifmeel heeft een gunstige invloed op de ademhaling en kan allergieën helpen genezen of voorkomen.
Werkzaamheid
Bijenpollen tegen allergieën, zoals hooikoorts, werken het beste als het ongeveer zes weken voorafgaand aan het allergie-seizoen ingenomen wordt, tot aan het einde van het allergie-seizoen. Goedwerkende middelen kunnen in eerste instantie verergering geven van de klacht. De dosering kan dan wat worden verlaagd en daarna met kleine stapjes worden verhoogd. Heb je nog niet eerder een bijenproduct geconsumeerd, dan adviseren we bij Pure Life om de hoeveelheid bijenpollen rustig op te bouwen.
Na een inname over een langere periode bouwt het lichaam langzamerhand een eigen bescherming op tegen irriterende effecten van het anemofiele stuifmeel en treedt er zo een natuurlijke immuniteit op. Het is belangrijk om dit proces de tijd te geven, want iets wat zich over een lange periode van tijd heeft ontwikkeld, heeft ook een lange tijd nodig om tot herstel te kunnen komen.